BANNERGROOToceaanvanrust

Yoga props: meditatiekussen

Als actieve yogi is een meditatiekussen onmisbaar voor mij. Een kussen zorgt voor comfort en steun tijdens je meditatie en kan je een juiste zithouding geven. Het kan daarnaast nog zo veel meer bieden, zoals ondersteuning bij bepaalde yogahoudingen!

Tijdens mijn 21 dagen challenge had ik mij voorgenomen om iedere ochtend te starten met een meditatie. ’s Ochtends vroeg is mijn lichaam nog moe en moet het ontwaken, een rechte zithouding zit er dan vrijwel nooit in. Gelukkig heb ik dan mijn meditatiekussen van hennep om mij steun te bieden, zo kan ik moeiteloos aan mijn ochtendritueel beginnen.

Naast meditatie is mijn kussen erg praktisch voor het uitvoeren van diverse asana’s. Hoewel ik mijn yoga practice veelal actief uitoefen, kan ik passieve houdingen echt goed waarderen! Hierbij deel ik mijn vijf favoriete passieve houdingen met behulp van een meditatiekussen!

1. Passieve vishouding met kussen onder je rug

oceaanvanrust1

De passieve vishouding ben ik voor het eerst tegengekomen op mijn yogastudie. Ik kende de ‘actieve’ variant al en vond het ook een fijne asana. Maar de passieve houding was voor mij wel een openbaring! Als Graphic Designer zijnde zit ik veelal achter mijn iMac en nu ik mijn blog er naast beheer, zit ik NOG meer achter de computer. It’s killing my shoulder, helemaal omdat ik al eens RSI heb gehad. Here’s when the cushion comes in handy! Nadat je plaats hebt genomen op de mat, plaats je het kussen onder je bovenrug en ontspan je de schouders. Hmm, even geen druk op de schouders is zo onwijs fijn!

2. Kindhouding met kussen tussen de knieeen of onder het zitvlak

oceaanvanrust6

De kindhouding is voor mij een fijne asana om de druk van mijn onderrug af te halen. Een kussen tussen mijn knieën of onder mijn zitvlak geeft net even dat beetje extra comfort en relaxte gevoel, waardoor je nog beter kan ontspannen. Een absolute aanrader voor mensen die wat vaker last hebben van hun onderrug.

3. De kraai met kussen als valbreker

oceaanvanrust3

Ha! Deze is leuk voor de beginnende yogabeoefenaars onder ons. Hij is niet echt passief, maar ik wil hem toch uitlichten! De Kraai is een vrij krachtige houding om te doen, het vergt een actieve core, sterke armen en polsen en boven alles: balans. Dat laatste kan natuurlijk tricky zijn en in het verleden klapte ik wel eens voorover met een faceplant als gevolg! In zo’n geval kan een meditatiekussen een ideaal hulpmiddel zijn om jouw eventuele val te doen breken (wees altijd voorzichtig met je nek!). Good luck!

4. Zittende voor overbuiging met kussen

oceaanvanrust8

Bij deze houding geeft het medidatiekussen voor mij persoonlijk hetzelfde effect als de bij de kindhouding. Het neemt de spanning van de onderrug af en het kussen helpt je nog beter te ontspannen in de houding! Try it!

5. Full lotus met kussen

oceaanvanrust7

De full lotus is voor mij soms echt een struggle. Na een tijdje in de lotushouding te hebben gezeten, begin ik een zeurderig gevoel te krijgen in mijn benen. Het is geen pijn, maar ik kan me er ook niet echt in ontspannen. Ik oefen deze houding dan ook veel met mijn meditatiekussen door er simpelweg op te zitten en mijn benen zo te kruisen dat ik me toch nog in een lotus bevind.

Meditatiekussen van hennep met boekweitdoppen

Sindskort ben ik, via Oceaan van Rust, trotse eigenaar van een mooi meditatiekussen gemaakt van hennep en gevuld met boekweitdoppen. Dit kussen geeft een optimaal zitcomfort tijdens meditaties en geeft mij ook de juiste ondersteuning tijdens het beoefenen van bepaalde asana’s. Ik ben daarnaast ook in love met het materiaal en de kleur van de stof. Het is aards en natuurlijk, een stijl dat totaal bij mij past. Wellicht een kleine bijzaak, maar mijn kussen past hierdoor perfect bij mijn interieur!

 

oceaanvanrust9

 

De hoogte van het meditatiekussen kan worden aangepast door wat boekweitdoppen eruit te halen. De boekweitdoppen zitten in het binnenkussen, wat van katoen is gemaakt met een afsluitbare tuit. Je kunt dus met gemak het buitenkussen er af halen om het te wassen of te strijken. Dit buitenkussen, wat gemaakt is van hennep, kan heet worden gestreken en op 60 graden gewassen worden.

De boekweit in het meditatiekussen zakt na verloop van tijd wat in; voor het comfort dient het kussen te worden nagevuld.

Ook opzoek naar een meditatiekussen?

Oceaan van Rust biedt meditatiekussens in verschillende soorten, maten en kleuren aan, voor een fijne prijs! Binnenkort zal ik andere yoga props uit gaan lichten.

Namasté, dudes.

 

Fotografie door Project Black Coffee.

 

Follow

Kim

BA Multimedia, Design & Communication / Yoga docent / Pocahontas / Verliefd op de natuur / Mother of Dragon-kiddo.