FestivalEcoBanner

How to: survive a festival, eco style!

Festivals staan absoluut in mijn top 5 van de meest toffe zomerse dingen die men maar kan bedenken. Ik hou echt van een goed festival! De sfeer, de mensen, de muziek. I love it! Waar ik minder gek op ben is eco-onvriendelijkheid, wat 9 van de 10 keer voorkomt op vrijwel alle festivals. Om toch een steentje bij te dragen aan de zorg van Moeder Natuur, ben ik actief opzoek gegaan naar items en musthaves die zeer friendly zijn voor jezelf, een ander en de natuur.

Pour homme et femme

De volgende items zijn uitermate geschikt voor zowel hem als haar en zeker de moeite waard om op je festival check-list te zetten.

 

Festivalwakawaka

Waka Waka, oplader.

1. Waka Waka (Buy One, Give One)
It’s time for Africa. En Haïti. En de Filippijnen, Syrië en andere landen. Waka Waka, wat helder licht in Swahili betekent, ontwikkelt, produceert en verkoopt lampen en opladers die werken op zonne-energie. Het bedrijf streeft naar het beëindigen van energie-armoede, iets wat 1.2 miljard mensen dagelijks ervaren. Het is ook iets waar wij, in een welvaren land als Nederland, niet direct bewust van zijn. Toch kunnen wij helpen om deze armoede tegen te gaan! Door een Waka Waka product te kopen, zoals een oplader dat werkt op zonne-energie, gaat er ook één naar een gezin in het donker!

2. TOMS (One for One)
De volgende is snel en makkelijk te koppelen met Waka Waka i.v.m. het Buy One, Give One concept. Of zoals TOMS het noemt: One for One. Ik ben een grote fan van TOMS. Ze zijn vrolijk, hip en ze lopen heerlijk! It’s like walking on clouds! De ideale festival shoes dus! Andere redenen waarom ik zo verliefd op TOMS ben is omdat ze duurzaam zijn. Ze gebruiken o.a. natuurlijke hennep, biologisch katoen en gerecycled polyester. Zelfs de schoenendozen zijn awesome! 80% is gerecycled afval en de dozen worden bedrukt met soja-inkt. Mochten deze redenen nog niet hippie-genoeg zijn, dan kom ik graag terug op het One for One concept. That’s right. Koop een paar schoenen van TOMS, en TOMS geeft een paar schoenen aan een kind in nood. Naast dit project, helpen ze nu ook “Every Mother Counts”. Dus mocht je ook nog een festival-tas nodig hebben…

 

FestivalEcoAqualicious

Aqua Licious, drink’zakken’.

3. Aqua Licious (BPA-vrij/Eco Friendly)
Stay hydrated! Vooral op een festival. En zéker als de zon de hele dag door schijnt. Je kunt natuurlijk gaan rondlopen met een over-prized waterfles die je op het festivalterrein kan kopen. Maar je kunt ook voor de eco friendly manier kiezen en je eigen waterfles meenemen! Nu zijn er verschillende BPA-vrije/Eco Friendly bottles verkrijgbaar bij diverse verkooppunten (denk aan de befaamde Dopper fles), maar ik wil de focus graag leggen op Aqua Licious. Aqua Licicous-flessen zijn BPA vrij, herbruikbaar en opvouwbaar. Dat laatste vind ik onwijs handig! Eenmaal leeggedronken kun je de waterfles makkelijk in je tas of je zak kwijt, zonder dat het te veel ruimte in beslag neemt. Eén van de verkooppunten van Aqua Licious is WAAR, zowel online als in-store!

  • TIP: Sommige festivals staan geen eigen waterflessen toe en juist dan is de Aqua Licious zo handig; vouw hem zo klein mogelijk op en prop hem ergens in je tas of binnenzak ;)

4. Fair Squared (Fair Trade latex/Eco Friendly)
Vrijen voor een betere wereld. Hoe awesome is dat! De condooms van Fair Squared bestaan uit natuurlijk rubber, zijn fair trade geproduceerd en zorgzaam voor het milieu. Kies jouw favoriete/gebruikelijke variant en enjoy the safe-fair-sex <3

5. Poncho’s
Nadat je je festival hebt geboekt, geldt de volgende mantra: Here’s hoping for nice weather. En daar ga je natuurlijk ook gewoon vanuit, maar het is nooit verkeerd om voorbereid het terrein op te gaan! Ik heb gezocht naar eco friendly poncho’s en kwam uit op één die uit bioplastic bestaat. Het allerleukste aan deze poncho is dat je hem na afloop kan begraven! Er zitten namelijk zaadjes in deze poncho verwerkt waar plantjes uit komen. Een andere optie is de KNALLA regenponcho van de Ikea. Er is geen verdere informatie bekend over het materiaal van deze poncho, behalve dat het uit 100% polyester bestaat. Dit zal geen gerecycled materiaal zijn, helaas, maar wat deze poncho wel biedt is een soort van duurzaamheid. Als je net als ik goed dingen kunt bewaren (ik heb serieus een compleet regenpak van 18 jaar oud), dan zou je in principe een hele lange tijd met de KNALLA vooruit kunnen! De KNALLA kun je tot een klein pakketje opvouwen en makkelijk opbergen in je tas. Choose wisely!

6. Weleda Salvia Deodorant (Bio Cosmetica)
Een deodorant die door zowel mannen als vrouwen gebruikt kan worden. Weleda Salvia Deodorant bevat geen aluminiumzouten en respecteert hiermee het natuurlijke transpiratieproces. Alleen de onaangename geurtjes worden geneutraliseerd!

7. Time for Wood (Buy Glasses, Plant a Tree)
Brillen en zonnebrillen met een houten-frame zijn sinds een paar jaar ontzettend hot. Een ware musthave! Bij Time for Wood zijn diverse modellen en kleuren verkrijgbaar. Het bijzondere van een houten bril is dat bij elk stuk hout de nerven anders liggen, dit maakt elk product uniek. De houtsoorten die Time for Wood gebruikt zijn erg licht, een houten zonnebril weegt bijvoorbeeld maar 30 gram.

For the ladies

8. Cottons/Yoni´s (100% katoen, chloor-vrij)
Tampons en/of maandverband bestaande uit 100% katoen, bevatten geen spoortje chloor en zijn zacht, sterk en hebben een optimaal absorptievermogen. De twee merken, Cottons en Yoni, hebben een uitgebreid assortiment voor je beschikbaar en zijn zowel online als in diverse drogisterijen verkrijgbaar.

Extra’s

9. Vuilnis, hygiëne, rust, veiligheid en honger stillen
Overige tips voor een ecologische bijdrage aan een festivalbezoek zijn o.a. afbreekbare vuilniszakken. Je hoeft niet het hele terrein schoon te houden, maar in ieder geval je eigen stekkie. Wel zo fijn dat je niet bij het wakker worden in een friet-bak met mayonaise stapt.

Voor even wat extra hygiene kun je bijvoorbeeld cleansing-wipes meenemen. Deze zijn in eerste instantie niet heel goed voor je huid, maar het is in dit geval beter dan niets! Een lekkere face-scrub zit er natuurlijk niet in, en dan zijn de cleansing-wipes van The Bodyshop een goede uitkomst!

Op de camping kan het feest voor sommige net wat langer doorgaan dan je zou willen. Oordoppen zijn in dit geval bijna ondenkbaar. Zoek naar oordoppen die je kunt hergebruiken en niet naar een wegwerp variant.

 

FestivalEcoOordoppen

Gehoorbescherming op een festival is aan te raden!

Over oordoppen gesproken; bescherming voor je oren is zeker een must! En ik kan er over meepraten! Na vele bezoeken aan verschillende hardrock en metal concerten, heb ik helaas een lichte vorm van tinnitus ‘opgelopen’. Zeer klote en niets aan te doen. Om te voorkomen dat de tinnitus heftiger wordt, draag ik vaak een oordop in mijn rechter oor. Ook bij alledaagse bezigheden. Bij een festival waar het met name draait om harde muziek is het absoluut aan te raden om goede oordoppen aan te schaffen om zo je gehoor te beschermen. Tegenwoordig zijn er hartstikke goede oordoppen te verkrijgen, welke harde en scherpe geluiden weg filteren en toch de muziek geen afbreuk doet. Safety first!

Krijg je tussen de middag trek, maar heb je of geen zin in een vette hap of geen zin om uren in de rij te staan voor een verlepte hamburger? Dan kun je natuurlijk gezonde muesli-bars meenemen. Of in de meeste gevallen, mee smokkelen. Muesli-bars vullen goed en zo kun je tot het avondeten met nieuwe energie genieten van je favo bands!

 

festivalkim

@Into the Grave

Final note

So there they are; my personal tips om zo ecologisch en verantwoord je favoriete festivals te bezoeken! En vergeet natuurlijk niet om volop te genieten van de bands, sfeer en hopelijk het mooie weer! Enjoy!

 

Namasté, dudes.

 

Follow

Kim

BA Multimedia, Design & Communication / Yoga docent / Pocahontas / Verliefd op de natuur / Mother of Dragon-kiddo.