BANNERBikram

Hot, hotter, hotst: Bikram Yoga Haarlem

“Dat wil ik echt altijd nog eens proberen!” hoor ik mijn vriendin zeggen. “En jij?” Ja, het lijkt mij zeker wel interessant om Bikram yoga te beoefenen. Lekker zweten tussen allemaal onbekende mensen in je korte yoga topje en ini-mini shortje, terwijl je in de Awkward Pose staat. Awkward is dan wel gepast.

 

_MG_9269

My birthday present!

Op mijn verjaardag krijg ik van mijn vriendin, Rianne, en haar verloofde Roland een uniek cadeau: Love, Peace & Sweat. Een proefles Bikram yoga + lunch/dagje uit. Rianne is net als ik Graphic Designer en heeft een voorliefde voor packaging. Ze heeft mijn Bikram yoga cadeau dan ook zelf ‘verpakt’; een zweetbandje in een kartonnen wikkel.

Haarlem, fantastische studio!

Een paar maanden later staan we samen in onze topjes en shortjes in de studio van Bikram Yoga Haarlem. Het is een fantastische studio met een fijne ambiance! De les wordt begeleid door een prachtige, jonge yoga-docente en spreekt ons aan in zowel Nederlands als Engels. Ondertussen is het al warm in de zaal. Bikram yoga, ook wel Hot yoga genoemd, beoefen je in een ruimte van 40 graden. Ik voel mijn hartslag al stijgen. ‘Dit gaat zwaar worden’ denk ik nog en binnen enkele seconden staat het zweet letterlijk op mijn voorhoofd.

De Bikram yoga serie bestaat uit 26 asana’s, welke in een flow worden beoefend. De opbouw doet mij een beetje denken aan een dansles; je leert een paar pasjes, herhaalt deze een aantal keer en leert weer nieuwe pasjes die er op aan sluiten. Zo werkt het ongeveer ook met Bikram yoga, om uiteindelijk de 26 houdingen in 1 flow uit te kunnen oefenen.

‘Savasana! Nu!’

Helaas is het bij mij niet zo ver gekomen. Halverwege de les ben ik doorweekt van het zweet (van zowel mijzelf als mijn buren…) en probeer ik mijn hartslag onder controle te krijgen. Het enige wat in mij opkomt is: ‘Savasana! Nu!’ en ik ga in no-time op mijn rug liggen. Handpalmen omhoog, benen in een lichte spreidstand en snakkend naar verse adem probeer ik tot rust te komen. Ik kijk wat versuft om mij heen en zie Rianne moeite doen om overeind te blijven. Zo’n eerste keer is kennelijk pittig voor iedereen! Gelukkig… Because this was hurting my ego.

I don’t care. Ik wil nog best graag blijven leven.

 

Bikram1

Janushirasana, hoofd naar knie met rek

Als ik rechts van mij kijk, zie ik een vrouw in de driehoeks-houding staan. De leeftijd van deze vrouw is mij niet bekend, maar als ik mag gokken dan zal dit rond de 70 zijn. That’s right. 70 jaar oud and she’s rocking Bikram yoga like a boss! Ik besluit op te staan om weer mee te doen met de rest van de cursisten. Dit gaat me alleen niet heel erg goed af en vlak voor het einde van de les lig ik alweer languit op mijn doordrenkte matje.

“Kim! Just a few more poses and you’re there!” I don’t care. Dan ben ik maar slecht in Bikram yoga. Maar ik wil nog best graag blijven leven.

Reinigend

De les is voorbij en de deuren van de studio gaan open. Koelte… Eindelijk! Al lopend naar de kleedkamers praten Rianne en ik nog niet echt met elkaar, we zijn beide aan het bijkomen van de intense les en de warmte. Om het zweet van ons af te spoelen maken we gebruik van de fijne douches die zich in de kleedkamers bevinden. Eenmaal schoon en afgekoeld, staan we buiten de studio. De uitwerking van Bikram is al snel voelbaar, merkten we samen op. Ik voelde me gereinigd, inside and out! Het zweten heeft waarschijnlijk veel afvalstoffen met zich meegebracht en mijn hele lijf voelde zo fris aan! De sauna is er niets bij.

Hoewel ik wellicht niet de beste prestatie heb geleverd tijdens deze les, plukte ik er wél de vruchten van. Bijzonder hoe je na 1 les al overduidelijk verschil voelt. Na deze Hot yoga-les was ik er eigenlijk snel over uit; dit wilde ik vaker gaan doen! Het enige probleem is dat Bikram yoga studio’s alleen in de Randstad of zuidelijker zitten, dus even na werk volop zweten zit er voor mij niet in.

Hopelijk is er in de nabije toekomst een Bikram yoga studio in het noorden van het land, zodat Rianne en ik deze uitdaging aan kunnen gaan. En wie weet rock ik Bikram yoga uiteindelijk ook. Het liefst wel voor mijn 70ste…

Namasté, dudes.

 

Follow

Kim

BA Multimedia, Design & Communication / Yoga docent / Pocahontas / Verliefd op de natuur / Mother of Dragon-kiddo.