_mg_9271_v2

Fitbit Charge 2, all the cool kids have one

Sinds vorige maand is de FitBit Charge 2 te verkrijgen in Nederland. Wat het is en waarom je het zou willen hebben, wordt in deze review besproken.

Voordat er kan worden begonnen met de uitleg over wat je allemaal kunt met de FitBit Charge 2, is het belangrijk om te weten wat er in het algemeen te verkrijgen is in sportland.

 

In een notendop

Smart Watch: De meest bekende is de Apple Watch, maar ook bedrijven als Motorola en Samsung hebben Smart Watches op de markt gebracht. Dit zijn apparaten, met de focus op het overnemen van taken van je telefoon. Zoals het tonen en beantwoorden van berichten, lezen van nieuws en zelfs het kunnen gebruiken van navigatie software.

Sport Watch: Stevige, waterdichte horloges, volgepakt met sensoren zoals GPS, bedoeld om op ieder sportgebied jouw prestaties te kunnen meten en je te begeleiden met trainen. Bijvoorbeeld TomTom, Garmin en Polar hebben sport horloges in hun assortiment.

Fitness tracker: Vaak in de vorm van een armband, fitness trackers bieden een basic oplossing voor het bijhouden van jouw prestaties, waarbij een stappenteller en hartslagmeter de belangrijkste sensoren zijn.

De Fitbit Charge 2 valt onder de categorie Fitness Trackers, maar heeft net even wat meer dan een gemiddelde Fitness Tracker.

 

Meten is weten

Zoals in de uitleg hierboven al werd beschreven, zijn het voornamelijk de basic sportactiviteiten die kunnen worden bijgehouden met een Fitness Tracker. Maar het blijft niet alleen bij sporten, ook in het dagelijkse leven worden al veel  statistieken bijgehouden.

Dankzij de stappenteller weet je hoeveel stappen je hebt gezet en dankzij een ‘hoogtemeter’ worden ook de beklommen trappen gemeten. Ten slotte kan de FitBit Charge 2, dankzij de hartslagmeter, ook nog eens een inschatting maken van het aantal verbrande calorieën. Kortom, zonder ook maar 1 bewuste sportieve actie heb je al plezier van de FitBit Charge 2

Als je dan ook nog echt in beweging komt, wordt de pret alleen nog maar meer. De volgende activiteiten kunnen namelijk worden gemeten:

  • Hardlopen
  • Fietsen
  • Gewicht heffen
  • Loopband
  • Cross trainer
  • Algemene workout

Bij alle activiteiten wordt de hartslagmeter gebruikt, om zo je gemiddelde en je piekhartslag te meten. Daarnaast worden hier ook weer het aantal verbrande calorieën geschat, op basis van je hartslag. Bij het hardlopen wordt daarnaast de stappenteller gebruikt, om een schatting te maken van gelopen snelheid en afstand.

Heb je een telefoon mee, dan kan je de FitBit Charge 2 de GPS van je telefoon gebruiken, om tijdens het hardlopen en fietsen een meer exacte meting te doen van de snelheid en afstand. De afgelegde route van vervolgens grafisch worden weergeven op een routekaart. Dit is de zogenaamde ‘connected GPS’ functionaliteit.

Naast al deze bewegingen, wordt er ook rekening gehouden met de rust. Zo is er de ‘relax modus’. Deze laat je over een periode van 2 tot 5 minuten ademhalingsoefeningen doen, zodat je weer helemaal kunt relaxen.

Ten slotte kun je ook je slaapgedrag meten. Dit wordt gedaan op basis van de hoeveelheid bewegingen die je maakt, tezamen met je hartslag. De Fitbit Charge 2 detecteert automatisch wanneer je in slaapt valt en wanneer je weer wakker wordt. De volgende ochtend kun je via de FitBit app inzien hoelang je hebt geslapen, hoe goed je hebt geslapen en ook wanneer je onrustig of wakker bent geweest.

 

De FitBit Charge 2 zelf

Het design van de FitBit Charge 2 is eenvoudig en strak te noemen, zowel qua uiterlijk, als ook de bediening. Het heeft een monochroom OLED scherm, waardoor de informatie in alle omstandigheden goed is te lezen. De behuizing van de FitBit Charge 2 is gemaakt lichtgewicht, roestvrij metaal.

Met een fysieke knop navigeer je door het hoofdmenu, met een ‘tap’ op het scherm kun je vervolgens door de verschillende opties binnen een hoofditem gaan. Houd de knop vervolgens ingedrukt, en je kunt beginnen!

Aan de onderzijde van de FitBit Charge 2, het deel dat op je arm ligt, zit de optische hartslag sensor.

De polsband is in verschillende kleuren, designs en materialen te verkrijgen en kan zelfs worden gewisseld. Standaard wordt er een kunststof band meegeleverd. De sluiting is van hetzelfde metaal gemaakt, waar ook de behuizing van de FitBit Charge 2 van is opgebouwd.

Doordat de FitBit Charge geen uitgebreide functies hoeft uit te voeren, gebruikt deze ook weinig energie. Het voordeel hiervan is dat je tot 4 à 5 dagen door kunt gaan, tot de Charge 2 pas weer aan de oplader moet. Zo mis je nooit een stap!

 

Smart functies

Los van alle sport functies, heeft de FitBit Charge 2 ook nog een aantal ‘Smart watch’ mogelijkheden aan boord. Zo krijg je een notificatie op je FitBit Charge 2, wanneer je wordt gebeld, een sms hebt ontvangen en zelfs wanneer je een agenda herinnering hebt. Deze informatie wordt vanaf je telefoon of pc naar je FitBit Charge 2 verstuurd.

Daarnaast kun je ook een stopwatch aanzetten. Bringing back that old school Casio watch feeling :)

 

_mg_9285_v2 _mg_9295_v2

 

De FitBit app

Hier wordt het nog leuker, alle metingen van je FitBit Charge 2 worden namelijk gesynchroniseerd met je telefoon of computer, en worden verzameld in de FitBit app. In de app kun je niet alleen je prestaties inzien, maar deze ook koppelen aan dagelijkse doelen. Bijvoorbeeld het aantal stappen dat je dagelijks moet lopen, het aantal verdiepingen dat je moet beklimmen of het aantal calorieën dat je wil verbranden.

Naast het behalen van deze dagelijkse doelen, krijg je ook awards voor het behalen van mijlpalen. Bijvoorbeeld wanneer je een bepaald totaal aantal kilometers hebt behaald, zoals de marathon badge als je  42 ‘lifelong’ kilometers hebt gelopen.

Naast de metingen die FitBit Charge 2 voor je doet, kun je zelf jouw FitBit profiel ook nog aanvullen met informatie als je calorie inname, gewicht en het gedronken aantal liters water. Zo krijg je een goed inzicht in hoeveel je beweegt en dus calorieën verbrandt, tegenover je calorieën inname en de invloed hiervan op je gewicht.

Deze app is te verkrijgen voor Windows 10, iOS en Android. Daarnaast heb je ook toegang tot al je gegevens via een webportal van FitBit.

 

Samen met je vrienden

Het doelen voor jezelf stellen is natuurlijk gaaf, maar uitdagingen aangaan met je vrienden is nog veel gaver! Zo kun je niet alleen inzien hoeveel stappen je vrienden gemiddeld dagelijks zetten, maar je kunt daadwerkelijk een uitdaging met hen aangaan! Alle uitdagingen zijn op basis van het aantal gelopen stappen, bijvorbeeld per dag of per week.

Dit zorgt er voor dat je net wat vaker de hond uitlaat, je de extra lange route neemt als je ergens naar toe loopt en zelfs ’s avonds nog even een paar rondjes door de woonkamer loopt. Dit alles, om toch net die extra stappen te zetten zodat je jouw vrienden voor kunt blijven.

Kortom, de gamification via de FitBit Charge 2 maakt het bewegen nog leuker!

 

Conclusie

De FitBit Charge 2 is een zeer compleet uitgeruste Fitness Tracker, welke zelfs nog een een paar ‘Smart Watch’ functies heeft gekregen. Dat alles, met  lange batterijduur.

Het is een strak ontworpen apparaat, en voelt degelijk aan. De liefhebber kan de FitBit Charge 2 zelfs nog ‘customizen’, door de verkrijgbaarheid van verschillende soorten bandjes.

De bijbehorende FitBit app is eveneens compleet en kan jou transformeren in een werkelijke health goeroe. Daarnaast is vooral het aangaan van uitdagingen met je vrienden gave functie.

Een van de nadelen die ik heb kunnen bespeuren, is dat er geen ingebouwde GPS zit in de FitBit Charge 2. Dit heeft als gevolg dat je als nog een telefoon mee moet nemen, wil je tijdens het hardlopen of fietsen een gedetailleerd overzicht  hebben van je afstand en snelheid.

Daarnaast hadden de hoeveelheid aan typen notificaties die je krijgt, nog wel  verder mogen worden uitgebreid. Zodat je, indien je dat hebt aangezet, ook een notificatie krijgt bij het ontvangen van een e-mail, of een chat bericht.

Ten slotte had ik het ook wel erg gaaf gevonden, als de FitBit Charge 2 toch waterdicht zou zijn. Het zwembad inspringen en je gezwommen afstand bijhouden!

De FitBit Charge 2 is op dit moment leverbaar vanaf  €159,-, in nog een beperkt aantal winkels.

 

  +

Design

  +

Accuduur

  +

Uitdagingen aangaan met vrienden

  +

Uitbreidingsmogelijkheden

  +

Notificaties kunnen ontvangen

  –

Geen ingebouwde GPS

  –

Niet volledig waterdicht

  –

Beperkte notificaties

 

Hebben jullie ook een smart/sport watch of fitness tracker?
Praat mee op de ego yoga Facebook pagina!

 

Follow

Sinraed

Photography & Video / Technology / Gadgets / Running/ Fitness/ From Leeuwarden